Kopūstai – beveik kiekvieno lietuvio darže randama daržovė, kuri, yra labai naudinga mūsų organizmui. Bet iš kurgi kilę kopūstai? Kaip jie pas mus atsirado?
Archeologai nustatė, jog kopūstai greičiausiai bus atkeliavę iš Senovės Romos. Vietos gyventojai manė, jog reguliariai valgant kopūstus, žmonės tampa daug tvirtesni, atsparesni ligoms įvairioms ligoms. Senovės egiptiečiai taip pat labai vertino ir mėgo kopūstus. Buvo manoma, jog į kasdienį vaikų maisto racioną įtraukus kopūstus, jie taps stiprūs ir užaugs sveiki.
Nėra tiksliai nustatyta, nuo kada Lietuvoje buvo pradėta auginti kopūstai. Manoma, jog dar XIV a. lietuviai taip pat kaip ir prūsai apie šią daržovę nebuvo nieko girdėję. Pamatę kryžiuočius valgant kopūstus, iš pradžių labai stebėjosi, kas tai per “žolė”. Panoro išbandyti ir mūsų protėviai. Daržovė labai tiko patiko, nes buvo vartojama įvairiais pavidalais: troškinta, rauginta, šviežia ir pan.
Teigiama, jeigu organizmas nusilpęs, labai naudinga vartoti natūralius vitaminus. Kopūstuose galima rasti:
- vitamino C, kuris padeda išvengti tam tikrų kraujagyslių ir širdies ligų, skatina medžiagų apykaitą, skatina žaizdų gijimą, padeda išvengti infekcijų;
- A, kuris stiprina regėjimą, veikia kaip antioksidantas;
- B1, kuris gerina apetitą, skatina medžiagų apykaitą,
- B6 didina atsparumą ligoms, ypatingai svarbus nervų sistemos veiklai bei tinkamam hormonų balansui palaikyti moters organizme;
- K, kuris dalyvauja kaulų atnaujinimo procesuose, skatina žaizdų gyjimą, palaikų tinkamą kraujo krešėjimą;
- ir kt.
Gydytojai ir mitybos specialistai pataria, jog jei norime būti sveiki ir energingi, turime valgyti kuo daugiau kopūstų.
Palikti komentarą